do 08/03/2018

Meetup VPRO’s Tegenlicht: De Donut Economie
Markten zijn inefficiënt en groei is niet zaligmakend. Tijd voor een nieuw economisch model

Staat ons economische gedrag in dienst van groei en winst of dient het de mens en planeet? Met die vraag ging econoom Kate Raworth, onderzoeker aan het Environmental Change Institute in Oxford, aan de slag. In plaats van opgaande lijnen en stijgende grafieken ontstond een andersoortig ideaalbeeld: onze economie zou moeten functioneren volgens het model van de donut.

Hoe dat precies in zijn werk gaat, beschreef Raworth in het boek Doughnut Economics, dat bij de kenners een ware cultstatus heeft bereikt. Raworths pleidooi voor de donut economie trekt het credo dat economische groei voor duurzaamheid komt in twijfel: er zijn harde grenzen aan wat je de planeet nog kunt aandoen. Vanaf de start van je onderneming moet je circulair denken en handelen. Wie zó onderneemt, blijft bijvoorbeeld ónder het ecologisch plafond van maximaal 1,5 graden Celsius opwarming van de aarde en tegelijkertijd bóven een sociale ondergrens van het minimumloon voor werknemers.

De avond wordt georganiseerd door Reina Boels-Feikens. Praat, denk en discussieer mee!
Iedereen is van harte welkom. De avond begint om 19.00. De toegang is gratis.

Vooraf kan er vanaf 17.00 uur gezamenlijk gegeten worden in de club. De kosten hiervan zijn 14,50 euro. Graag hieronder reserveren.